Vinyylit

Äänilevyt ovat aina olleet minulle tärkeitä. Ei ainoastaan musiikin kuuntelu yksinäisten hetkien ja yksinäisyyden tunteen lievittäjänä, vaan myös kaipuu fyysisten tuotteiden keräilyyn on jotain hyvin perustavan laatuista miesnäkökulmastani pitämääni ihmisen vanhimpaan ammattiin, eli ”Metsästäjä-Keräilijä” -viettiin.

Aloitin DVDPlaza:ssa kysymyksen Bluetooth-vinyylisoittimen hankintaan liittyen tyhmällä kysymyksellä, ja selvisi, että standardeja on niin paljon ja patentoituja ratkaisuja eri laitevalmistajilla, että tavallinen kuluttaja saa päänsä pyörälle.

Olen vasta 16.09.2020 tilanteessa, että olen hankkimassa ensimmäistä omaa vinyylisoitintani. Pysyvä linkki keskusteluketjuun on tässä, jonka läpilukemalla saa läpivalaistua minun suhteeni musiikkimieltymyksiini, musiikillisen ilmaisuvoiman lumoon heräämisestä esi-teini-iässä ja miksi pidän Vinyyliä humaanina tapana kuluttaa musiikkia.

Avaamani ketju DVD-Plazassa.(01.09.2020)

Vinyyli on tosiaan humaani tapa kuluttaa haluamaansa musiikkia.

Profiilini Discogs -musiikkiyhteisöpalvelussa yksityisenä vinyyli-harrastajana. Linkki profiiliini on tässä.

Tässä linkki Discogs -yhteisössä ”Vinyls” -ryhmässä avaamani viestiketjuun koskien 2020 debyttibandien Underground -Metalli -genren rajoitetun painosten vinyylejä tiedustellen niiden mahdollista hinnankehitystä seuraavan 30-40 -vuoden aikana.

Levymessujen 2014 alla Turun Musiikkikirjasto julkaisi artikkelin vinyylien hinnoitteluun liittyen ja keräilyyn liittyen ”Musasto”-blogissaan. Linkki artikkeliin on tässä.

Musasto-blogista poiminta: ”Miten vinyylilevyjen hinta arvioidaan ja mitä levyjä kannattaa kerätä?”

Vinyylien kuntoluokitus

Raimo Öystilän ylläpitämältä kotisivulta löytyy hyvä ja luettava taulukko Vinyylien kuntoluokitukseen liittyen. Raimon kotisivulle suora linkki on tässä. Sivustolta löytyy myös muuta vinyylien keräilyyn liittyvää sisältöä.

Käsitykseni siitä, mitkä levyt ovat keräilijöiden himoamia

LP-levyjen uuden suosion trendin kasvun myötä vanhatkin artistit julkaisevat uusintapainoksia vanhoista levyistään. Kuitenkin keräilijät metsästävät mahdolisimman hyväkuntoisia alkuperäispainoksia. (Mint tai Nearly Mint). Lisäksi joissain painoksissa saattaa olla jokin painovirhe kannessa tai tietyille geopoliittisille markkinoille suunnatut levyt voivat vaikuttaa hintaan. Kysyttjyjä ovat esimerkiksi 60-luvun Brittiläiset alkuperäiset hyväkuntoiset artistien sen aikaiset julkaisut.

Iso – Britanniassa kävin viimeksi 2006 Liverpoolissa Beatles-kulttuurilomalla viikonlopun ajan siellä viettäneenä, ja täytyy olla tarkkana levyostoksilla, sillä sielläkin myydään aidon näköisiä piraatteeja sunnuntaitorilla. Eräs levykauppias myi kopiota minulle Yngwie Malmsteenin Rising Force -LP:stä, jota väitti aidoksi.

Mitä painovirheisiin tulee, Metallicalta esimerkiksi on julkaistu viherävä-kantinen Ride The Lightinit -albumi painovirheellisellä kansivärillä siis, kun kyseisessä 1984 julkaisustta levyssä pitäisi olla sininen kansiväri. Linkki Catwikiin myynti-ilmoitukseen, jossa viherkantisen Ride The Lightningnin arvo on tätä kirjoittaessani 17.09.2020 kivunnut jopa 90 euroon.

Levykokoelmat

Lisäsin viikonlopun aikana 18.09-20.09.2020 26 äänitettä Discogs -profiilini levykokoelmaani, ja määritin kokoelmani palvelussa julkiseksi, niin koko maailma voi tarkastella lisäyksiäni sinne. Levyjä on päälle 200, vaikka olen osasta CD-levyjä luopunut, mutta en ole vielä käynyt kaikkia läpi, ja en kaikkia lisää tuonne kokoelma-sivulleni.

Karttuvaan kokoelmaani tästä linkistä.

Turussa ei ole oikeastaan, kuin pari kivijalka-levykauppaa enää vuonna 2020, joista saa järkevästi vinyylejä hankituksi. Omat suosikkini ovat tässä:

Levykauppa Äx

8Raita