Soitinhuoltaja Tapani Kärnän haastattelu

Haastattelun toimittaja – Jere Sumell

Vastaukset antoi – Tapani Kärnä

Valokuvan ottaja – Jaska Poikinen

Kysymys

Olet toiminut 30 vuotta soitinten parissa ja humaanisti käsityöammatissa. Mikä sai sinut valitsemaan perinteisen käsityö-ammatin, oliko se selviö peruskoulun päättymisen jälkeen jo esimerkiksi jos pidit veistoluokan puutöissä?

Vastaus

”Peruskoulussa en ollut erityisemmin kiinnostunut puutöistä. Jatkoin lukioon ja sieltä yliopistoon, jossa pyörin 4 vuotta. Sinä aikana heräsi kiinnostus käsityö-alaan, “lukuhommat riitti”, niinkuin Matti ja Teppo sanoivat. Aluksi harkitsin mm. suutarin hommia, mutta sitten kuulin juuri perustetutusta Ikaalisten soitinrakennuskoulusta, johon pyrin ja pääsin sisään.”

Kysymys

Olet erikoistunut nimenomaan kielisoittimiin. Miksi juuri niihin, onko itselläsi esimerkiksi jotain soittotaustaa jonkin kielisoittimen parissa, esimerkiksi kitaran tai viulun?

Vastaus

”Aloitin kitaransoiton n. 15-vuotiaana. Olen vasenkätinen ja jouduin muokkaamaan oikeakätisiä kitaroita itselleni sopiviksi, siitä se varmaan lähti.”

Kysymys

Julkisuudessa puhutaan paljon työelämän murroksesta ja digitaalisaation kehityksestä. Miten näkisit perinteisen käsityöammatin muuttuneen esimerkiksi sinä aikana, mitä itse olet toiminut ammatissasi ja alalla erityisesti voimakas kommunikoinnin murroskausi, joka alkoi ennen 2000-luvun vuosituhannen vaihteen teknologia-buumia 1990-luvun loppupuoliskolla? Entä tulevaisuuden näkymät?

Vastaus

”Ammatti sinällään ei kai ole muuttunut, mutta koska tiedon saaminen on nykyään paljon helpompaa, niin soitinrakentajien ja -huoltajien ammattitaito on yleisesti noussut.”


Ammattitaitoisia huoltomiehiä tarvitaan aina, kaikilla aloilla, tällä alalla ehkä vaikeinta on riittävän ammattitaidon hankkiminen.”

Kysymys

Edellisessä kysymyksessä viitattuihin tulevaisuuden näkymiin käsityö-ammatin haasteista menneinä vuosina ja tulevista näkymistä, miten rohkaisisit ammatinvalintaa pohtivia peruskoulun päättäviä nuoria valitsemaan käsityö-ammattikoulutuksen, mikäli kokee käsitöiden tekemisen omaksi jutukseen?

Vastaus

”Jos pidät asioiden tekemisestä käsilläsi, ja olet käyttänyt käsiäsi elämäsi aikana muuhunkin kuin pelaamiseen, osaat käyttää jotain työkalua tai työvälinettä, niin kannattaa hakeutua käsityö-alan koulutukseen, muistaen kuitenkin, että käsityöläinen ei rikastumaan pääse!”

Kysymys

Vielä ajankohtainen kysymys. Korona-aika on valtiovallan rajoituksineen vähentänyt musiikkialalla toimijoiden esimerkiksi muusikoiden työtilaisuuksia ja heikentänyt näiden elinkeinotoimintaansa. Liiketalouden ja hallinnon AMK-koulutus, kun minulla on, Voisi kuvitella, että se heijastuu myös muusikon sidosryhmäläisten toimintaan jollain tavalla, ja soitinhuoltajana olet varmasti yksi monen ammattilaisen sidosryhmäläinen. Miten tämä Korona on vaikuttanut elannon hankkimiseesi soitinhuoltajana, ja kuinka voimakkaasti?

Vastaus

”Ammattimuusikoilla menee huonosti, toisaalta tuntuu että harrastustoiminta on lisääntynyt lisääntyneen vapaa-ajan myötä.”

Soitinhuoltaja Tapani Kärnä (Kuva Jaska Poikinen)
Kuvassa haastateltava soitinhuoltaja Tapani Kärnä (Kuva Jaska Poikinen), joka huoltaa Turussa verstaallaan jo 30 vuoden kokemuksella kielisoittimia menestyksekkäästi.