(Sähkö)kitara

Olen musisoinut koko ikäni. Esiteini-iässä aloitin tutustumaan kitaran maailmaan ja klassinen kitara vaihtui aika pian sähkökitaraan. Otin hetken aikaa, eli muutaman vuoden, yksityisiä kitaratunteja. Soittotuntini tarjosi Sävel-Askel Oy Turun ydinkaupungilla, 1998-vuodesta eteenpäin, mutta se lopetti toimintansa ja soitonopettajanani siellä toiminut Matti Sillanpää perusti sittemmin oman soittokoulun ”Kitarakoulu Sillanpää”.

Muu koulutus kitaransoiton osalta (Päivitys 14.12.2020)

Havaitsin, että Turun Konservatoriossa toisen asteen taiteen perustutkinto-opiskelijaksi haussa ole enää 2020 loppuvuodesta yläikärajaa hakijoiden osalta. Tein hakemuksen Turun Konservatorion toisen asteen taiteen perustutkintoon johtavaan koulutukseen ja instrumentiksi valitsin klassinen kitara. Tutkintonimike, joka tuosta koulutuksesta valmistuisi, on ”Klassinen muusikko”.

Kerroin hakemuksessa myös taustoiksi tuosta kitarasoitto-kouluttautumisesta historiassani tähän asti, että siihen liittyy myös Matti Sillanpään opin lisäksi aktiivista itse-opiskelua Turun Musiikkikirjastosta lainatun materiaalin avulla.

Hakulomakkeeseen merkitsin myös opettajatoiveeni, joka on realistinen Turun Konservatorion nykyiseen henkilökuntaan kuuluva musiikkipedagogiikko lehtorina toimiva mieshenkilö.

Hakuaika päättyy 31.12.2020, ja toiveikkaana ja innokkaana odotan, kuinka minun käy.

Bändi Turun Suomalainen yhteiskoulu (1998-1999)

Verkostoiduin muiden musiikkiharrastajien kanssa ylä-aste-iässä ja meistä on olemassa 2 taltiointia turkulaisen videotuotanto-yhtiö Star Zonen (Arimo Leppä) toimesta kuvattuna 1998 ja 1999. Julkaisin noin 20 vuotta myöhemmin Youtubessa molemmat videon oikeuden omistajan luvalla.

Bändimme Turun Suomalainen Yhteiskoulu -iltamissa 9.4.1999 (Minä olen punaisella Stratocasterilla soittava aloitteleva blues-keikkaruuna vasemmalla kuva-alassa.)

Kirjoitin myös Kuntavaali 2017 -blogiini TSYK-bändimuistelman, joka syntyi ajankohtana, kun olin soittokäsi paketoituna digitoimassa videota Turun musiikkikirjastossa. Bändimuistelmani tuosta yllä videossa näkyvästä konsertista on luettavissa tämän linkin takaa.

Blues/Roots/Instrumentaali -sähkökitaran soitto

En tätä kirjoittaessani 18.10.2020 soittele, kuin omaksi ilokseni ja julkaisutahtini ei ole kovinkaan tiheä.

Minulla on ollut vuoden 2019 tammikuusta lähtien musiikin jakelusopimus DK Recordsin kautta kattaen kaikki merkittävät digitaaliset julkaisualustat. Vuonna 2020 en ole julkaissut yhtään virallista levytystä.

Tässä juurevaa soolo-Blues-osaamista esittelevä 18.10.2020 viimeisin Youtube-videoni. Tämä päätynee jossain vaiheessa viralliseksi levytykseksi. (Home at the Downtown). Havaitsin jälkeenpäin, että E-stä menevät ensimmäiset neljä tahtia riffin sävelet ovat jotakuinkin samat, kuin John Fogertyn Susie Q -kappaleessa.
Biisi -aihio (Grooving Night Train) -on kappale, joka on vielä työn alla.

Klassinen kitara ja klassinen musiikki

Vaikka pää-teekuppini on 3 soinnussa ja 12 -tahdissa, yhä välillä harrastan klassista kitaraa ja otan aikani kuluksi välillä jotain uutta haltuuni. Klassisen kitaran soittamisen tuntemus ja joidenkin klassiselle kitaralle säveltäneiden jutuista saa myös ideoita sähkökitaran soittoon.

Tässä videossa soitan pienimuotoisen yhdistelmän kahdesta eri klassisesta biisistä, joista toisen ainakin tunnistaa ”La Grima”:ksi.
Teini-aikoinani opiskelin tämän klassisella kitaralla, kun Titanic -elokuva tuli ensi-iltaan. Kitaraopettajani Matti Sillanpää on sovittanut tämän klassiselle kitaralle, joskin ”My Heart Will Go On” on esitettynä tällä videolla minun soittamani nyt sähkökitaralla. Alun perin hitin suurine orkesteri-sovituksineen esitti Celine Dion. Myös yksi esikuvistani Hank Marvin on levyttänyt omalla tyylillään tämän kappaleen bändinsä kanssa 2000 julkaistulla ”Marvin At The Movies” -levyllään. Ehdottomasti hieno kappale!
Harjoittelin tätä palaa 19.10.2020 kolme tuntia. Aamupäivästä ensilumen sataessa Turkuun harjoittelin 2 tuntia, ja iltapäivällä alkoi jo menemään 1 tunnin viimeistelyn jälkeen. Hankkisin nuotit tähän Jose Ferrerin valssiin E-mollista, tämä on kaksi-osainen: Ejercicio No. 9/10 ja jatko on Ejercicio E-mollista, joskaan metsästämissäni nuoteissa ei ole kokonaan tuota E-mollista menevää palaa. Tätä kelpaa esittää julkisesti, ei häviä paljoakaan muille Youtubessa oleville vastineille tästä palasta, ja kelpaa esittää esimerkiksi kirkossa sopivissa tilaisuuksissa.

Aidosti klassisella kitaralla soitettua (ei klassista sähkökitaralla)

Oma kenraaliharjoitukseni ja samalla Youtube-videojulkaisu ohjelmistosta, jonka esitän Turun Tuomiokirkossa vuoden 2020 -alussa, jos keikka toteutuu.
Ferdando Sorrin Etydi B-mollista Opus 35 No. 22 – Tämä kappale on ollut pakollisena ohjelmistoon sisällytettävänä Turun Konservatorioon viime vuosina.
Love Theme -elokuvasta Godfather (Kummisetä) – Helppo sovitus E-mollista vähän omine höysteineni kieliltä 5 ja 6.

Lasten musiikki

Olen itse sovittanut klassiselle kitralla kaksi lastenlaulua. ”Ukko Nooa” ja ”Hämä-hämä-häkki”, ja esittänyt laulun ja oman sovituksen kera Youtube-videolle ensiesityksen niistä. Video alla.

Tässä esitän yhteen pötköön välisoittineen klassiselle kitaralle itse sovittamani versiot kahdesta lastenlaulusta. Tämä Youtube-video on ollut suosittu suhteessa muihin videoihini, ja se on kerännyt 18.10.2020 mennessä 532 näyttökertaa, kaksi positiivista peukusta, eikä kukaan ole inhonnut tätä.

Klassinen kitara

Soitan yhä omaksi ilokseni klassista kitaramusiikkia ja otan haltuun uusia juttuja tuossa ”Lastenlauluja kitaralla” -näkyvällä Landolalla, jossa on 3/3 -otelauta. Se on elämäni ensimmäinen kitara myös, jonka isäni osti minulle Turkulaisesta osto-ja -myyntiliikkeestä yhdessä minun ollen mukana sateisena perjantai-päivänä 1998, jonka päivän muistan loppuelämäni.

Luotan klassista kitaraa soittaessani E815MT HANNABACH /BLACK MED TENSION -kielisettiin. (Suora linkki F-Musiikki -soitinliikkeen verkkokaupan kielisetti -sivulle.)