Kaikki tai ei Mitään (Veikkaus)

Pelin voittotuloksia tarkastelemalla, voidaan havaita, että päivittäin voittoluokat noudattavat jatkuvan satunnaisen tasajakauman mallia (Gaussin jakauma). Ohessa kuva erään päivän, joka voisi olla otos minkä tahansa päivän arvonnasta voittotuloksista poimittuna julkisista Veikkauksen tiedoista.

Erään päivän voittojakauma Veikkauksen Kaikki tai ei Mitään -pelissä. Gaussin käyrä on piirretty vapaalla kädellä, mutta pääsääntöisesti näkee silmälläkin, että sehän se on.

Ohjelmoinnissa Java-kielen Random – satunnaismuuttuja-luokkaan on ohjelmoitu valmiiksi ”nextGaussian” -metodi, joka palauttaa liukuluku-tyyppisen (double) arvon, ja kun tarpeeksi lukuja tulostaa, ja jos vastapuolen luvut kertoo -1:llä (-1*y), saadaan normaalistijakautunut satunnaislukupopulaatio syntymään.

Javan satunnaismuuttujaa hyödytäen, kun näyttää siltä, että jos numeroita arpoo 1-24 väliltä riittävästi, voitot tosiaan satunnaisriviä pelaten ovat aika lähelle tasaisesti jakautuneita.

Toistokoe, eli arvonnan suorittaminen tapahtui 5000 000, eli viisi miljoonaa kertaa, ja joka kerta, kun toistin tuone viiden miljoonan arvonnan toiston, keskimäärin voi sanoa, että 19%-22% -peliin pelatuista riveistä saa jonkin voiton, ja loput noin 80% on tyhjiä tositteita. Eli voisi olettaa, että Veikkauksen järjestelmään pelatuista peleistä tuo 80% on Veikkauksen eduksi.

Perinteinen viisaus, että ei ”Lottoa kannata pelata”, vaan ”Lotto kannattaa perustaa”, pitänee hyvin paikkansa?

Julkaisen Dropboxissa -jakamani Java -kooditiedoston, jos joku on kiinnostunut ohjelmoimastani Lotto-simulaattorista. Koodi on 24-numeron Kaikki Tai Ei Mitään -peliin, mutta helposti on muokattavissa mihin tahansa numeropeliin modulaarisuutensa vuoksi, ja useat metodit ovat uudelleenkäytettäviä, kuten rivin arvonta.

Linkki Lotto.java -tiedostoon on tässä.