Adapteri-juopot

Klassikko ennen HD-aikakautta, adapterijuoppojen valinta: Muinaisjäänne SCART – Adapteri

Tuossa on pöydällä Raspberry Pi 3 -yhden piirilevyn vadelmatietokone ollut minulla, joka pojan unelmakone, käyttämättömänä tovin, mutta nyt 23.05.2020 olen keksinyt sille myös laillista käyttöä. Tavoitteeni olisi valjastaa kotiverkkoni palvelinkäyttöön, tai jopa DNS- (Domain Name Server, nimipalvelin) -käyttöön vadelmatietokoneeni.

Raspberry Pi 3 (Vadelmatietokone) – Joka pojan unelmatietokone

Palvelinharrastus-koneessani on ainut ulkoinen monitori, johon tulen liittämään ”raspi”:n. Tätä varten tarvitsen sovittimen, Adapterin, joka muuntaa HDMI -singaalin VGA -yhteensopivaksi. Koska Rasperry-tietokoneessa on ainoastaan HDMI -videoulostulo (naarasliitin) ja näyttökaapelissani on 15-nastainen VGA-urosliitin, pitää olla sellainen adapteri, missä on 15-nastainen VGA-naarasliitin ja HDMI –urosliitin.

Adapteri, joka muuntaa sisään syötettävän HDMI -singaalin VGA-ulostulosyötteeksi. (VGA-naarasliitin) Adateri ei toimi toiseen suuntaan.

Aluksi ennen tarkistettuani Rasperryn USB-liitäntöjen lukumäärää, harkitsin myös USB-jakorasiaa, mutta raspissa on 4 USB-porttia, joten näppäimistön ja boottaavalta USB-tikulle asennetulta pfSense käyttöjärjestelmän saa asennettua kätevästi.

Käyttöjärjestelmä

Hyödynnän pfSense -käyttöjärjestelmää. Sillä pystyy asentamaan kotiverkkoon turvallisen palomuurin, reitittimen, mainos-blokkauksen, ja jos on perheellinen, vanhempien lastensuojelua ajatellen haitallisen sisällön rajoittamisen.

pfSensen saa ladatuksi boottaavaa USB-tikkua silmällä pitäen täältä.

Eilen tehdessäni softa/OS -valmisteluita ennen kuin saan tehtyä laiteinvestoinnit, koin ongelmia Rufus -ohjelmalla yrittäessäni tehdä boottaavaa USB-mediaa. .img -levykuvasta saa valmistettua boottavan USB-tikun Win32DiskImager -ohjelmalla.

Oma Nimipalvelin se olla pitää omassa kotiverkossa…

Löysin ionos.com -sivulta ihan pätevän oloiset ohjeet, kuinka Rasperryn, oman vadelma-raspin saa valjastettua nimipalvelimeksi.

Ohjeet löytyävät täältä (Suora linkki)

Perinteinen alvelinhuone on adapteria täynnä. Raspilla saa kätevästi Single Malt – Raspberry -ratkaisun aikaan.

Tulossa… (Becoming soon)

Teen seuraan kerran laiteinvestointeja 05.06.2020, ja lisään raspi-seikkailuistani myös tietokonehuoneessani kuvaamia nikkarointivideoita Youtubeen upottaen niitä tänne rakentelun lomassa. Raspi-palvelin-valjastus -seikkailuistani lisään materiaalia tänne sivulle jatkossa.